Raymond Knops
Van bestuurder tot volksvertegenwoordiger. Van wethouder en loco-burgemeester in Horst aan de Maas tot Tweede Kamerlid voor het CDA in Den Haag. Je zou haast veronderstellen dat de 34-jarige Raymond Knops tegenwoordig vaker in de auto zit, maar niets is minder waar. Zijn Volvo S60 staat veelal geparkeerd op de oprijlaan in zijn woonplaats Meterik.
Na het afronden van het gymnasium-B ging Knops naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda waarna hij in 1995 als tweede luitenant bij de Groep Geleide Wapens De Peel werd geplaatst. In 1999 werd hem door Defensie politiek verlof verleend om zijn taken als wethouder in de gemeente Horst aan de Maas uit te kunnen voeren. Sinds oktober van het vorig jaar is Knops lid van de Tweede Kamer. Elke dag op en neer tuffen naar Den Haag derhalve. Niet dus. Raymond Knops gaat liever met de trein en door de week overnacht hij ook in de hoofdstad van Zuid-Holland. “Ik heb daar een appartementje”, licht Knops toe, “da’s allemaal toch een stuk relaxter.” Op 18-jarige leeftijd haalde hij zijn rijbewijs al. Helaas was de beurs niet zo lekker gevuld dat hij zich al een auto kon permitteren. Tijdens zijn tweede jaar aan de KMA kocht Knops zijn eerste autootje: een Peugeot 205. Het ding was niet te groot en, wellicht nog belangrijker, de vierwieler was te betalen.
Stuiteren
Toch wilde Knops meer. Een snelle, betaalbare auto en dus schafte hij een Peugeot 205 GTI aan. “Dat ding woog maar achthonderd kilo en had 130 PK onder de kap”, herinnert Knops zich. “Je kunt je dus wel voorstellen dat dat ding supersnel was. Later heb ik ook nog een poos als wethouder in een goudkleurige Peugeot 106 over de weg gestuiterd.” Jeugdig en snel dus. Toch weet Knops als geen ander dat hij destijds als wethouder en tegenwoordig als kamerlid ook een voorbeeldfunctie heeft, maar dat weerhoudt hem er niet van als het even kan het gaspedaal even stevig in te trappen. “Ja”, geeft Knops toe, “ik mag graag hard rijden. Ik was laatst nog op vakantie in Frankrijk. Dat heeft me vier bonnen opgeleverd. Ik rijd in het buitenland over het algemeen harder dan in Nederland. Omdat het veelal mag en omdat de wegen zich ertoe lenen. In Nederland is dat domweg niet mogelijk.”
Schandalig duur
Knops koopt elke drie jaar een andere wagen. Na de snelle, goedkopere scheurbakkies, kocht hij zes jaar geleden een Volvo S70. Met 250 PK onder de motorkap een wagen van een iets ander kaliber en allure dan een Peugeot 106, om maar eens een understatement te gebruiken. Wel was het wederom een ‘tweedehansje’, want Knops koopt nooit een nieuwe. “Klopt, ik vind nieuwe auto’s gewoon schandalig duur. Ik ga er niet krom voor liggen, het is tenslotte een gebruiksartikel. Toch wilde ik graag een grotere en mooiere auto. Ik kwam al snel bij de Volvo S70 uit. Een comfortabele wagen waarin je niet moe wordt. Gewoon de autobaan op, 130 kilometer per uur, cruisecontrole erop en genieten van muziek.” Anno 2006 rijdt Raymond Knops in een Volvo S60 rond. De zomer nadert en langzaam maar zeker wordt het ook tijd de Kawasaki 900R van stal te halen. Ook een lekker snelle machine. “Da’s meer een avontuurlijke hobby”, besluit Knops, “gewoon genieten van het rijden en de omgeving.”
Plaats 56 op de kandidatenlijst van het CDA zou voldoende kunnen zijn om Raymond Knops een zetel in de Tweede Kamer te verschaffen. Het zou een logisch gevolg zijn van de bliksemcarrière die de huidige loco-burgemeester van Horst aan de Maas als politicus meemaakt.
Hij mag op politiek gebied dan misschien een broekie zijn, een groentje is het allerminst. De 31-jarige Raymond Knops maakt een stormachtige periode als politicus door. Eind 1996 werd hij lid van het CDA, in 1998 belandde hij in de gemeenteraad van Horst en na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000, die noodzakelijk waren geworden door de gemeentelijke herindeling, werd Knops loco-burgemeester van de nieuwe gemeente Horst aan de Maas. Hij kreeg de zware portefeuilles Economische Zaken, Agribusiness en Toerisme toebedeeld. Toch leek er voor Knops aanvankelijk een militaire in het verschiet te liggen. In 1995 rondde hij zijn studie aan de KMA in Breda af, waarna hij diverse militaire functies bekleedde. Zijn passie voor politiek dirigeerde hem echter naar een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van het CDA voor de op handen zijnde verkiezingen. In 1999, het jaar dat hij zijn studie bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam afrondde, verleende Defensie hem politiek verlof om een functie als wethouder van Horst te bekleden. De kans dat er na 22 januari fris Limburgs bloed door de aderen van de Tweede Kamer vloeit is reëel. Onderzoek van L1 wees de vorige week uit dat 25 procent van de Limburgers ook op Limburgse kandidaten stemt. “Een goede zaak”, meent Knops. “Dat percentage zou wat mij betreft nog veel hoger mogen uitvallen. De kamer kent nu nog een oververtegenwoordiging van Randstedelingen. Er zitten te weinig mensen uit de provincie in. Parlementariërs uit de provincie kennen de eigen regio, weten wat er zich afspeelt en kunnen in Den Haag dus lobbyen voor zaken die voor de provincie belangrijk zijn. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer er meer Limburgers in het parlement hadden gezeten, de problemen rond de A2 en A73 nooit gespeeld hadden.”
Multiculturele samenleving
Raymond Knops zet hoog in op veiligheid, waarden en normen. Ook het verenigingsleven en het inkrimpende leger vrijwilligers genieten zijn onvoorwaardelijke aandacht. Wie de lijst van speerpunten bekijkt, zou haast zeggen dat de in Hegelsom geboren en in Meterik woonachtige Knops terugverlangt naar de jaren vijftig, toen pa nog hoofd van het gezin was en pastoor, huisarts en onderwijzer nog aanzien genoten. “Misschien wel”, beaamt Knops, “ware het niet dat ik toen nog niet geboren was. Weet je, veiligheid houdt iedereen bezig. En dan heb ik het over de meest brede zin van het woord. Veiligheid op straat, maar ook een wereld die veilig is. Respect voor elkaar vormt de basis voor veiligheid. Respect hoort bij opvoeding. Daarvoor zijn ouders verantwoordelijk.” Asielzoekers, vreemdelingenbeleid, integratie, het zijn hete hangijzers binnen de verkiezingscampagnes van vrijwel elke politieke partij. Ook Knops heeft daar zo zijn eigen ideeën over. “Ik ben voor een multiculturele samenleving. Taal speelt daar een belangrijke rol in. Je moet taal beheersen om te kunnen integreren en je kost te kunnen verdienen. Wanneer je problemen met de taal hebt, loop je het risico geïsoleerd te raken. Dat verhoogt de kans op criminaliteit. Ik ben twee jaar geleden in Australië geweest. Daar hanteren ze een beleid dat ons ook voor ogen staat. Het werkt uitstekend.” Knops wil ook dat er veel in kennis en nieuwe technieken wordt geïnvesteerd. “Kennis is economisch gezien belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat deze regio, die toch in belangrijke mate van landbouw afhankelijk is, innovatiekracht toont. Daarom moet je blijven investeren en daar waar noodzakelijk alle mogelijke steun verlenen.” Vijftienduizend voorkeurstemmen of 48 zetels voor het CDA. Het zijn twee mogelijkheden die Raymond Knops, mogelijk als defensiespecialist, in Den Haag zouden kunnen brengen.